11 verontrustende feiten over veeteelt

11 verontrustende feiten over veeteelt

De veeteeltindustrie laat op verschillende vlakken een grote impact achter op de aarde. Zo is de veeteelt verantwoordelijk voor een grootste uitstoot aan broeikasgassen, wordt er veel land gebruikt en bossen gekapt en is er immens veel water nodig voor de productie van zuivel en vlees. In deze blog zijn er enkele verontrustende feiten over veeteelt onder elkaar gezet.

Uitstoot

 1. De wereldwijde veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Dit is net zoveel als alle transport bij elkaar. (Verenigde Naties, Greenpeace)
 2. Methaan komt vrij door ontbossing, mestproductie en uit het maagdarmstelsel van koeien, geiten en schapen (Voedingscentrum)
 3. Methaan is 25 keer zo sterk als CO2 (Voedingscentrum)
 4. Koeien produceren maar liefst 150 miljard liter methaan per dag (Cowspiracy)

Watergebruik

 1. Circa 25% van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten. (Greenpeace)
 2. De koe heeft de grootste watervoetafdruk van al het vee en ten opzicht van plantaardige voeding. Voor de productie van 1 kg rundvlees is 15.000 liter water nodig. (Wakker Dier)
 3. Voor het produceren van 1 hamburger is evenveel water nodig als 2 maanden lang elke dag 4 minuten douchen (Cowspiracy)

Watervoetafdruk

Ontbossing

 1. Veehouders zijn verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing in de Amazone. (World Resources Institute, Greenpeace)
 2. Voor maar 1 kilo vlees is ruim 2 tot 25 kilo voer nodig (Wakker Dier)

Overig

 1. De consumptie van zuivel wordt gelinkt aan verschillende typen van kanker (World Cancer Research Fund, Cowspiracy)
 2. Kalfjes worden binnen 24 uur weggehaald bij de moeder. Dit veroorzaakt stress bij de moeder en het kalf. Een koe doorstaat dit 4 tot 5 keer in haar leven. (Vegan Society)
 3. Koeien kunnen 15 tot 25 jaar oud worden. Melkkoeien worden gemiddeld slechts vijf jaar oud (Animal Freedom)

Feiten veeteelt

Door veganistisch te eten draag je dus niet bij aan bovenstaande feiten. Wellicht denk je als individu dat je geen invloed uit kunt oefenen. Maar als je ziet dat je voor 1 hamburger al 2 maanden kunt douchen, heb je wel zeker een positief invloed op het milieu. Tel maar bij elkaar op wat je aan uitstoot, grond en water bespaart door alle dierlijke producten te laten staan.

Back To Top