5 tips voor een gelukkig veganistisch leven

Veganistisch leven

5 tips voor een gelukkig veganistisch leven

Hoe word en blijf je gelukkig als je veganist bent? Lang niet altijd zijn de mensen in je omgeving ook veganistisch, wat het extra moeilijk kan maken. Ook de nieuwe uitdagingen die je tijdens het koken tegen kunt komen, kunnen er voor zorgen dat veganist zijn niet meteen betekent dat je ook gelukkig bent. In deze blog geef ik je vijf tips die je kunt toepassen om wél gelukkig te zijn als veganist.

1. Ga gezellig uit eten

Het is heerlijk om soms uit eten te gaan en bij te praten met vrienden, familie of collega’s. Lekker eten, goed gezelschap en een stukje ontspanning. Als je veganist bent denk je misschien dat je niet meer uit eten kunt, maar er zijn verschillende keukens die veganistische gerechten op de kaart hebben staan. Vooral in de Thaise en Indiase keuken kun je als veganist je hart ophalen. Vraag bij andere restaurants of de kok een gerecht veganistisch wil maken voor je. Je zult versteld staan hoeveel koks dit een leuke uitdaging vinden. Ook komen er steeds meer restaurants bij die een (volledig) veganistisch menu hebben. Vooral in de grote steden zie je dit soort hotspots steeds meer.

2. Ontdek nieuwe dingen

Een veganistische levensstijl hoeft niet saai te zijn. Dat je geen dierlijke producten (meer) eet hoeft niet te betekenen dat je alleen nog maar een bord sla naar binnen kunt werken. Kijk om je heen, verdiep je in de levensstijl, varieer en experimenteer. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die zich zullen voordoen en het is nog leuk ook. Je leert nieuw mogelijkheden in de veganistische keuken kennen, waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

3. Kook voor iemand anders

Nodig eens een niet-veganist uit en kook voor diegene. Een heerlijke veganistische maaltijd op tafel zetten en zien hoe diegenen geniet van wat jij hebt bereid, zal enorm veel voldoening geven.

Veganistisch koken

4. Neem de tijd

Een gelukkig veganistisch leven gaat ook goed samen met nemen van tijd. Voeding is erg belangrijk voor ons. Door gezond en gevarieerd te eten zal je merken dat je lekker in je vel zit. Het is daarbij belangrijk om de tijd te nemen om je eten te bereiden. Hoe meer energie je erin stopt, hoe lekkerder iets zal smaken. Neem zeker ook ruim de tijd om te eten, zo zal je minder snel te veel eten.

5. Ontmoet andere veganisten

Een extra steuntje in de rug voor het naleven van een plantaardige levensstijl is de steun van anderen. Ontmoet andere gelijkgestemde veganisten zodat je elkaar kunt blijven motiveren. Zit het even tegen, heb je een vraag of wil je ideeën uitwisselen, dan is dit de perfecte oplossing. Er worden steeds meer vega(n) evenementen georganiseerd waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Ook zijn er op Facebook diverse besloten groepen voor veganisten te vinden.

Hopelijk lukt het jou om met deze 5 tips een gelukkige veganist te zijn. Hoe zorg jij er voor dat je een gelukkig veganistisch leven hebt? Laat het weten in een reactie hieronder.

4 thoughts on “5 tips voor een gelukkig veganistisch leven

 1. Hedwich Suijling schreef:

  Hi Marleen,
  erg inspirerend wat je allemaal schrijft. Ik en mijn gezin zijn in een overgangsfase. Ik heb radicaal gezegd het roer om te gaan gooien, maar de weerstand van mijn gezinsleden is er. Dus we worden parttime vegetarisch. Maar door jouw informatie en blogs ga ik zeker meer leren over gezond en verstandig eten. Ik verwacht nog wel vlees in huis te halen in de vorm van biologisch en van dieren waarvan we zeker weten dat ze een goed leven hebben gehad. (compromissen in dit gezin, hihi) maar de eerste stap op weg naar ons steentje bijdragen is gezet! Groet, Hedwich

  1. Vegan Marleen schreef:

   Hi Hedwich,
   Wat leuk om je reactie te lezen en om te horen dat je geïnspireerd raakt. Het lijkt mij inderdaad een uitdaging om samen met je gezin een nieuwe levensstijl aan te gaan. Maar alle kleine beetjes helpen inderdaad. Een bewuste, parttime vegetarische levensstijl is natuurlijk ook een stap in de goede richting. Veel succes!
   Marleen

 2. PlantBased420 schreef:

  Dat je zelf de veganistische route op wil vind ik best, ben er zelf ook enorm mee bezig sinds de laatste tijd maar om het je gezin op te leggen? Nee thanks.

  1. Vegan Marleen schreef:

   Hoi! Dat kan ik mij voorstellen. Ieder z’n eigen ding, toch? 😉 🙂 Groetjes, Marleen

Comments are closed.

Back To Top