8 TIPS VOOR EEN ZERO WASTE BADKAMER

8 TIPS VOOR EEN ZERO WASTE BADKAMER

Je kunt op verschillende manieren de gebruiksvoorwerpen in de badkamer verduurzamen. Of je nu zero waste wilt leven of bewust(er) wilt omgaan met het milieu, met de 8 natuurvriendelijke tips in deze blog kom je vast en zeker al een heel eind.

1. Scheermesjes vervangen door een safety razor

Je kunt heel eenvoudig je wegwerpscheermesjes vervangen door een duurzaam alternatief. De goedkope scheermesjes zijn namelijk vaak lastig om te verwerken in de afvalindustrie, aangezien er diverse soorten materialen worden gebruikt. Bovendien zijn de mesjes in een mum van tijd bot, waardoor je er op jaarbasis een heleboel verbruikt. Met een safaty razor is dit probleem opgelost. Je doet namelijk jarenlang met dezelfde houder en de mesjes kun je heel voordelig kopen. Safety Razors zijn verkrijgbaar via webshops (zoals Oceonics en Bag-again), maar ik heb ze ook gezien bij WAAR Utrecht.

2. Vaste shampoo, zeep en conditioners

Met vaste zeep en shampoo bars ben je hartstikke milieuvriendelijk bezig. De shampoo- en doucheflacons die in je badkamer staan zijn namelijk altijd van plastic gemaakt. Let wel even op de ingrediënten alvorens je een shampoo bar koopt. De goede zeepmakers maken hun zepen namelijk met natuurlijke ingrediënten, maar er zijn ook stukken zeep die door de industrie worden gemaakt en alsnog synthetische toevoegingen bevatten. Niet natuurlijke ingrediënten kun je het beste vermijden.

Bovendien zijn de vaste zepen veelal in karton verpakt en je doet ook nog eens vele malen langer met een shampoobar dan vloeibare shampoo. In vele opzichten dus veel duurzamer! Kijk eens bij Werfzeep, Botma & Van Bennekom of Helemaal Shea.

3. Houten wattenstaafjes

We kennen hem allemaal wel, deze foto van het zeepaardje met een wattenstaafje tussen zijn staart. Dit wegwerpartikel belandt helaas vaak in onze oceanen, een plek waar afval niet thuishoort. Bovendien worden wattenstaafjes niet afgebroken door de natuur. Iets wat je zelf maar voor korte tijd gebruikt, blijft jarenlang aanwezig in de natuur. Wattenstaafjes staan zelfs op de vijfde plaats van de meest aangetroffen afvalsoort. Volgens de Plastic Soup Foundation komt dat doordat veel mensen ze door de wc spoelen.

Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod aan plasticvrije wattenstaafjes. Deze zijn gemaakt van hout in plaats van plastic. Een kleine moeite om op deze manier niet bij te dragen aan de onvermijdelijke plastic soup. Verkrijgbaar bij de Etos of ga op zoek naar de houten wattenstaafjes van Humble Brush of Hydrophil.

4. Duurzame wattenschijfjes

Wat je ook kunt verduurzamen in je badkamer zijn je wattenschijfjes. Deze kun je zelf maken van lapjes stof of kopen in de biologische supermarkt. Je kunt de gebruikte wattenschijfjes in de wasmachine doen, waardoor je ze keer op keer kunt hergebruiken. Reken maar eens uit hoeveel wattenschijfjes je op jaarbasis wel niet bespaart. Op en top zero waste dus!

5. Plasticvrije tandenborstel en tandpasta tabs

Om op een duurzame en zero-waste manier je tanden te poesten kies je voor een gerecyclede of bamboe tandenborstel. Kies bijvoorbeeld voor de gerecyclede tandenborstel van Jordan of voor de bamboe tandenborstels van NextBrush of Hydrophil.

Wil je je tanden helemaal duurzaam poetsen? Dan zijn er nog tandpasta tabs. Zo hoef je geen plastic tubes tandpasta meer bij het afval te doen. De tandpasta in vaste vorm schuimt net zo goed als reguliere tandpasta. Stap eens bij Lush binnen voor verschillende smaken tandpasta tabs.

6. Solid deodorant

Wat ook veel wordt gebruikt in de badkamer is deodorant. Maar wat een afval komt daar eigenlijk bij kijken zeg. Ook op dit gebied zijn er tegenwoordig veel duurzame alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan We Love The Planet of Lekker in een potje, die alleen maar natuurlijke ingrediënten gebruikt waardoor een solid deodorant ook nog eens veel beter is voor je huid. Bovendien worden de verpakkingen van duurzame materialen gemaakt, zoals karton, zodat je geen deodorant bussen meer hoeft te weg te gooien.

7. Houten haarborstel

Hoewel je in de meeste gevallen jaren doet met een haarborstel, is het aan te raden om te kiezen voor een duurzame borstel als je oude aan vervanging toe is. Want ook je borstel is natuurlijk niet heel duurzaam aangezien het van plastic is gemaakt. Na een kort Google onderzoekje stuit je al op diverse houten en bamboe borstels. Leef je vegan? Let er dan ook even op dat de pinnen niet van echt haar zijn gemaakt.

8. Natuurvriendelijk toiletpapier

Wil je nog verder verduurzamen en recyclen? Kies dan voor gerecycled toiletpapier van bijvoorbeeld The Good Roll of Cheeky Panda. Ecologisch toiletpapier is een goede keuze omdat het ons milieu minder belast dan regulier toiletpapier. Bovendien wordt ecologisch toiletpapier niet verpakt in een plastic verpakking en steunen de merken in veel gevallen lokale initiatieven voor een duurzamere wereld.

Hopelijk heb je nu een heleboel inspiratie opgedaan hoe je jouw badkamerroutine kunt verduurzamen. Het blijkt dus veel eenvoudiger te zijn dan je wellicht in eerste instantie zou denken. Je hebt bovendien minder afval en het afval dat je hebt is vele malen milieuvriendelijker.

Back To Top