Genoeg calcium bij plantaardige levensstijl?

Broccoli

Genoeg calcium bij plantaardige levensstijl?

Hoe kom je als vegetariër of veganist aan genoeg calcium en in welke voedingsmiddelen zit het? Dit zijn misschien wel twee vragen die in je opkomen als plantaardige eter. Waarschijnlijk hoef je je nergens zorgen om te maken. Waarom, lees je in deze blog.

Wat is calcium?

Calcium is een mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Tevens helpt het op latere leeftijd tegen botontkalking. Bovendien heb je calcium nodig voor een goede werking van de zenuwen, spieren, bloedstolling en het transport van andere mineralen.

Naast calcium is het goed om erop te letten dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D heb je namelijk nodig om calcium uit je voeding op te kunnen nemen. Dagelijks even naar buiten dus, want zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.

Plantaardige bronnen van calcium

Via de gestandaardiseerde levensstijl in Nederland krijg je calcium voornamelijk binnen via melk, yoghurt en kaas. Als veganist eet je al deze dierlijke producten niet. Je zou je dus kunnen afvragen uit welke voedingsmiddelen je voldoende calcium vandaan haalt. In tegenstelling wat er wel eens wordt gedacht hoeft een veganistische levensstijl geen invloed te hebben op de calciuminname. Je kunt dit mineraal namelijk uit een heleboel plantaardige bronnen halen.

Calcium zit in veel (groene) groenten, maar ook in noten en peulvruchten. Als je regelmatig deze producten eet, hoef je je geen zorgen te maken over een calciumtekort. Producten die er om bekend staan veel calcium te bevatten zijn bloemkool, broccoli, spruitjes, boerenkool, amandelen, verse basilicum, sesamzaad, zeewier en spinazie.

Amandelmelk

Toegevoegd aan producten

Ben je er toch niet helemaal zeker van dat je genoeg calcium binnenkrijgt? Dan kun je er ook voor kiezen producten te eten waar calcium aan is toegevoegd. Het wordt tegenwoordig in heel wat plantaardige producten toegevoegd. Dit wordt o.a. gedaan bij plantaardige melk en vleesvervangers.

Je hoeft je als veganist dus niet zo snel zorgen te maken over een calciumtekort. Als je er op let voldoende calciumrijke producten te eten, dan hoef je je geen zorgen te maken over een tekort met mogelijk botontkalking als gevolg.

Krijg jij genoeg calcium binnen denk je? Laat het weten in een reactie hieronder.

Back To Top