WAAROM EEN VEGANIST EIGENLIJK BIOLOGISCH FRUIT ZOU MOETEN ETEN

Citrusvruchten veganistisch

WAAROM EEN VEGANIST EIGENLIJK BIOLOGISCH FRUIT ZOU MOETEN ETEN

Je zou denken, wat is er mis met fruit? Fruit is toch niet dierlijk? Nee dat klopt uiteraard, maar toch worden niet-biologische citrusvruchten als niet-vegan beschouwen. Het fruit is daarentegen wel plantaardig. Ik raad je aan, dat als je op zo veel mogelijk fronten rekening wilt houden met het veganisme, je eigenlijk alleen biologische citrusvruchten zou moeten eten. Waarom dit zo is, lees je in dit artikel.

Waslaag op citrusvruchten

Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoenen, mandarijnen en grapefruits die in de supermarkt liggen bevatten een vettig laagje aan de buitenkant. Dit waslaagje wordt aangebracht om er voor te zorgen dat de vruchten langer sappig blijven en is kunstmatig aangebracht. Het komt dus niet van nature voor op het fruit. Sommige appels hebben ook een vettige laag, maar dit is een natuurlijk proces door de appel zelf.

Citroenen veganistisch

Dierlijk e-nummer

De aangebrachte waslaag op een citrusvrucht is niet natuurlijk aanwezig en bestaat uit 2 e-nummers. E-nummers zijn door de EU goedgekeurde aanduidingen voor voedseltoevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan kleur-, geur- en smaakstoffen. Maar ook aan zuurteregelaars, smaakversterkers, emulgatoren, conserveer- en glansmiddelen. De waslaag op citrusvruchten bestaat uit E-904, oftewel schellak en E-914 (polyethyleen).

E-904 is niet veganistisch

Wat citrusvruchten niet-veganistisch maakt is het dierlijke E-nummer E-904. Schellak wordt gewonnen uit de afscheiding van de lakschildluis, een boomluis die voornamelijk voorkomt op diverse bomen in India en omringende landen. Schellak wordt van de takken geschraapt en gedroogd. Daarnaast is er een commercieel gekweekte luissoort, die wordt gebruikt voor de waslaag op citrusvruchten.

Oplossing

Aangezien de E-nummers in het waslaagje geen kwaad kunnen en niet giftig zijn, is er dus wel een dier aan te pas gekomen. Officieel gezien is het dus niet veganistisch, omdat er bij het veganisme wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van dieren. De oplossing is het kopen van biologische citrusvruchten, dit fruit bevat namelijk niet de aangebrachte waslaag.

Sinaasappels veganistisch

Wist jij al dat het waslaagje op citrusvruchten een dierlijk E-nummer bevat en dus niet veganistisch is? Laat het weten in een reactie hieronder.

2 thoughts on “WAAROM EEN VEGANIST EIGENLIJK BIOLOGISCH FRUIT ZOU MOETEN ETEN

 1. Hi, beetje laat. Ik ken dit verhaal van de AH. Geldt dit ook voor biologische sinasappelen van bv. Ekoplaza?

  1. Vegan Marleen schreef:

   Hoi Naudi,

   Bedankt voor je reactie. Biologische sinaasappelen bevatten niet het kunstmatig aangebrachte waslaagje en kun je dus met een gerust hart eten. De biologische citrusvruchten van de Ekoplaza zijn dus prima :). De niet-biologische citrusvruchten bevatten wél het laagje bestaande uit een dierlijk E-nummer (E-904).

   Groetjes,
   Marleen

Comments are closed.

Back To Top