De impact van veeteelt op het milieu

Veeteelt

De impact van veeteelt op het milieu

Gezondheidsredenen, het milieu, duurzaamheid en het dierenleed kunnen er toe leiden dat je voor een vegetarische of veganistische levensstijl kiest. Ook gaat er tegenwoordig steeds meer aandacht uit naar gezondheid en bewuster eetgedrag, dat kan bijdragen om tot deze keuze te komen. Dat een plantaardige levensstijl goed is voor het milieu wist je misschien al, maar in welk opzicht is veganisme dan eigenlijk goed voor het milieu?

Broeikasgassen

Een veel genoemde reden om veganist te worden is de positieve impact op het milieu. Ten eerste belasten dierlijke producten het milieu sterker dan plantaardige. De veehouderij is namelijk met 18% verantwoordelijk voor de grootste uitstoot aan broeikasgassen. Dit is meer dan de uitstoot van alle vormen van vervoer samen. De transportsector is namelijk verantwoordelijk voor 13% van alle uitstoot van broeikasgassen. Veeteelt is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Daarnaast voorspelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een stijging van 70% in de vraag naar vlees tot 2050, terwijl er al alarmerende grenzen worden overschreden als het gaat om klimaatverandering.

De uitstoot van methaan

Methaan, dat wordt geproduceerd door koeien, is ook een grote boosdoener. Methaan heeft een vele malen grotere impact op het milieu dan CO2. Een koe produceert gemiddeld 250 tot 500 liter methaangas per dag. Kun je nagaan hoeveel methaan alle koeien op aarde elke dag uitstoten?

Dierlijk vs. plantaardig

Het Voedingscentrum heeft de milieubelasting van dierlijke producten in vergelijking met plantaardige in kaart gebracht. Zo is er voor veeteelt 3 tot 10 keer meer land en energie nodig en 30 tot 40 keer meer zoetwater. Voor de productie van één hamburger is maar liefst 660 liter water nodig. Hiervan kan je zo’n twee maanden douchen.

Wat is jouw voedselafdruk?

Het Voedingscentrum heeft ook de Voedselafdruk ontwikkeld. Door een aantal vragen in te vullen krijg je inzicht in de ecologische voetafdruk van jouw voedingspatroon. Je ziet hoeveel land en water er nodig is om je eten te produceren in verhouding tot de beschikbare ruimte en het beschikbare zoetwater op aarde. Wat is jouw voedselafdruk?

Voedselafdruk

Back To Top