DUURZAAM BARBECUEËN MET KOKOSBRIKETTEN

DUURZAAM BARBECUEËN MET KOKOSBRIKETTEN

Een beter en veel milieuvriendelijker alternatief voor traditionele briketten zijn kokosbriketten. Kokosbriketten zijn veel duurzamer en kennen veel voordelen ten opzichte van de briketten die we gewend zijn. Wil je dus bewuster en duurzamer barbecueën? Stap dan over op kokosbriketten.

Wat zijn kokosbriketten?

Kokosbomen zijn de meest veelzijdige planten om te gebruiken. Kokoswater is heerlijk om te drinken en het (geraspte) vruchtvlees eten we op allerlei manieren. De kokosmelk verwerken we ook op veel verschillende manieren in ons eten. Maar waar nog weinig mee gedaan werd was de schil van de kokosnoot. Dit is over het algemeen het gedeelte dat wordt weggegooid. In Zuidoost Azië maken ze er al jaren briketten van, wat nu ook steeds meer naar Europa komt. Het wordt al veel in de horeca gebruikt, maar je kunt er thuis ook prima mee barbecueën.

Natuurlijk product

Voor andere briketten worden vaak veel meer grondstoffen gebruikt dan voor kokosbriketten, wat in feite niets anders is dan geperste kokosnoot schillen. Voor 1 kilo kokosbriketten is slechts 3 kilo kokosnotenschalen nodig. De kokosbriketten worden vaak lokaal geproduceerd in landen zoals Thailand, Indonesië en de Filipijnen waardoor je de lokale bevolking steunt.

Schone verbranding en minder rook

Omdat briketten van kokosnoot zo’n natuurlijk product zijn, hebben een veel schonere verbranding. Ze hebben geen onaangename chemische geur, die normale briketten in het begin wel hebben. Bovendien roken kokosbriketten nauwelijks, alleen even bij het aansteken, waardoor de smaak van het gerecht niet wordt beïnvloed. Bovendien hebben je buren veel minder overlast van rook.

Minder as

Nog een voordeel van kokosbriketten is dat er minder as overblijft, namelijk slechts 5%. Ook heb je geen last van opwaaiend as dat op het eten terecht komt als je de briketten aanvult of omroert.

Duurzaam in gebruik

Je hebt van kokosbriketten veel minder nodig dan normale briketten. Kokosbriketten zijn dan wel iets duurder, maar in gebruik zijn ze dus goedkoper omdat je er langer mee doet. Er worden geen bomen voor gekapt en het product is puur gemaakt van de resten van kokosnoten en dus al met al hartstikke duurzaam.

Waar zijn kokosbriketten te koop?

Je kunt met kokosbriketten dus op een heel verantwoorde en milieuvriendelijke manier barbecueën. Kokosbriketten zijn steeds beter verkrijgbaar in Nederland. Zo kun je ze al kopen in o.a. de Welkoop, Intratuin, Wereldwinkel, Formido en Karwei.

Veel plezier met jouw milieuvriendelijke barbecue!

Back To Top