DUURZAAM INTERNETTEN VIA DE ECOSIA WEBBROWSER

DUURZAAM INTERNETTEN VIA DE ECOSIA WEBBROWSER

Hoe je op een groene manier kunt surfen op internet? Gebruik Ecosia, een milieuvriendelijke webbrowser die bomen plant op basis van je zoekopdrachten. Hoe Ecosia precies werkt en waarom het een goede zoekmachine is lees je in deze blog.

Hoe werkt Ecosia?

Ecosia, opgericht in 2009, gebruikt inkomsten uit advertenties om bomen te planten. Dit doen zij op plekken waar dit het meest nodig is, zoals Indonesië, Ethiopië, Brazilië, Peru, Marokko en Spanje. Dit zijn plekken waar de biodiversiteit in gevaar is en waar ook de lokale bevolking profiteert van het aanplanten van nieuwe bomen. De bomen worden geplant door organisaties die in de gebieden zelf zitten en daardoor het beste weten wat goed is voor zo’n gebied. Enkele organisaties die voor Ecosia bomen planten in kwetsbare gebieden zijn Fair Ventures, High Atlas Foundation, Jane Goodall Institute en Green Ethiopia.

Herstellen van ecosystemen

Ecosia plant voornamelijk bomen in gebieden waar vroeger op natuurlijke wijze bomen groeiden. Zo weten ze zeker dat de bomen in dat gebied zullen gedijen. Er wordt gewerkt met inheemse soorten om de natuurlijke situatie te herstellen. De lokale bevolking heeft enorm veel baat bij het planten van bomen. Bomen kunnen erosie voorkomen, een stabiel microklimaat voor andere gewassen creëren, watersystemen herstellen of nieuwe inkomsten bieden.

Is Ecosia wel zo groen als het lijkt?

Dat ik achter Ecosia sta is wel duidelijk, ik kan mij goed vinden in organisaties die iets goeds doen voor het klimaat. Toch zijn er mensen die kritisch zijn over Ecosia. En dat is maar goed ook. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit soort organisaties schuldig zijn aan greenwashing, ofwel je beter of groener voordoen dan je werkelijk bent. Zo heeft Zaailingen alle twijfelpunten onder de loop genomen, met als conclusie dat Ecosia een duurzame keuze is. Ben je benieuwd naar deze diepgaande informatie? Lees dan blog van Zaailingen over de groene zoekmachine.

Hoeveel bomen worden er gepland?

Dat Ecosia investeert in het klimaat en al ontzettend veel bomen heeft gepland is een feit. Zij investeren circa 80% van de winst in boomplantprojecten. Dit komt neer op in totaal ruim 73 miljoen bomen. Gelukkig is Ecosia transparant over de bedrijfsvoering, waardoor je elke maand de financiële verslagen kunt raadplegen om te zien waar het geld precies heen gaat.

Je kunt in je eigen browser zien hoeveel zoekopdrachten je met Ecosia hebt uitgevoerd. Er zijn gemiddeld 45 zoekopdrachten nodig om één boom te planten.

Wil je de uitstaat aan CO2, die vrijkomt bij zoekopdrachten op het internet, compenseren? En ben je ook enthousiast geworden over deze duurzame webbrowser? Je kunt Ecosia installeren op je computer en smartphone en bij elke zoekopdracht zien hoeveel bomen er tot dan toe zijn gepland.

Back To Top