Herkenning van vegetarische en veganistische producten

Veganistisch label

Herkenning van vegetarische en veganistische producten

Het aanbod aan vegetarische en veganistische producten en alternatieven voor vlees groeit enorm snel. Bij consumenten is daardoor de behoefte ontstaan om deze producten gemakkelijk te onderscheiden. Daarom zijn er herkenbare labels in het leven geroepen om vegetarische en veganistische producten aan te duiden. Je kunt de labels terugvinden op de verpakking van veel gecontroleerde producten.

Europese V-labels

Een veelgebruikt label voor het aanduiden van vegetarische producten in Europa is het V-label. Het is een betrouwbaar Europees label omdat producenten voor het gebruik van het label betalen. Producten met het V-label bevatten geen dierlijke ingrediënten zoals vlees, vleesbouillon, vissaus, gelatine, eieren van legbatterijen en dierlijke E-nummers. Bovendien bevatten deze producten geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten en is het product niet getest op dieren.

Veganistisch label

Vegan_labelVoor veganistische producten is er het V-label met een onderschrift waarop VEGAN staat. Er zijn naast de eisen voor het vegetarische label nog een aantal aanvullende eisen voor het gebruik van het veganistische label. Zo bevat een plantaardig product met dit label ook geen zuivel, eieren of honing.

Controle

Er zijn strenge controles waarbij er wordt getest of de producten met bovengenoemde labels voldoen aan de voorwaarden. Deze controles worden uitgevoerd door de Europese Vegetariërs Unie (EVU). Dit is de overkoepelende organisatie van vegetarische organisaties in Europa. De EVU houdt zich naast het controleren bezig met het vegetarisme, dierlijke rechten, ecologie, de strijd tegen de honger in de wereld, gezondheid en consumentenbescherming.
De V-labels kunnen ook gebruikt worden door restaurants om vegetarische of veganistische gerechten op het menu aan te duiden. De restaurants worden ook regelmatig gecontroleerd met betrekking tot de naleving van de richtlijnen.

Internationaal label

Vegan_labelEen ander label wat je vaak op veganistische producten ziet staan is het internationale Vegan label van de Vegan Society. Dit handelsmerk is geregistreerd in Europa, de VS, Canada, Australië en India, waardoor het wereldwijd op meer dan 22.000 producten gebruikt wordt. De producten waar deze Vegan zonnebloem op staat zijn vrij van dierlijke ingrediënten en op dieren geteste ingrediënten. De producten met dit symbool zijn net als het Europese V-label vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten. Het Vegan label is erg betrouwbaar omdat er voor de licentie van het label betaald wordt en de Vegan Society misbruik van het label tegengaat.

Passend in jouw leefwijze

Als je dus één van deze drie labels op een product ziet staan, weet je dus meteen dat het product in jouw bewuste, vegetarische of veganistische levensstijl past. Je hoeft niet meer de ingrediëntenlijst te controleren en kunt onbezorgd genieten van een verantwoorde maaltijd. Heb je de labels al wel eens gespot?

One thought on “Herkenning van vegetarische en veganistische producten

  1. re-enactment schreef:

    Schrijven uitstekend, goed werk, dank je!

Comments are closed.

Back To Top