JACKFRUIT EN BANANA BLOSSOM, WAAROM ZE IDEALE VLEESVERVANGERS ZIJN

JACKFRUIT EN BANANA BLOSSOM, WAAROM ZE IDEALE VLEESVERVANGERS ZIJN

Je hebt het vast wel eens gegeten, jackfruit. Je ziet deze vleesvervanger steeds meer in de vegetarische en veganistische keuken. Maar waar bijna iedereen jackfruit wel kent, heb je wellicht nog niet gehoord van banana blossom? Beide vruchten kun je perfect gebruiken als vlees- en visvervanger. In deze blog lees je alle ins- en outs over deze fruitsoorten.

Wat is jackfruit?

Jackfruit, ook wel Nangka genoemd, is een Aziatische vrucht. Wist je dat deze vrucht één van de grootste vruchten is die aan een boom groeit? De vruchten kunnen namelijk maar liefst 40 kg worden. Jackfruit is op 2 manieren te eten, als zoete, exotische vrucht of, zoals wij het voornamelijk in Nederland kennen, als jonge en groene vrucht. De onrijpe vrucht is neutraal van smaak en heeft een vlezige structuur. De Oosterse vrucht is daardoor ideaal te gebruiken als vleesvervanger.

Hoe bereid je jackfruit?

Jackfruit neemt makkelijk allerlei smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. Er bestaan allerlei recepten voor het maken van vegan pulled chicken of pork, waarbij je het vlees vervangt door jackfruit. Ook kun je jackfruit eten in een wrap, met nacho’s en in curry’s of stoofschotels. De vleesvervanger is de ideale gangmaker op ieder menu.

Wat is banana blossom?

Naast jackfruit kun je tegenwoordig ook je creativiteit kwijt met bananen bloesem, dat is de bloem van de bananenplant. De bananenplant komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Colombia. De grote bloem is paars-rood van kleur en groeit onderaan een bananentros. Binnenin de bloem groeien kleine bloemen die zich ontwikkelen tot bananen. Banana blossom heeft een zachte structuur en is vooral favoriet als vegan alternatief voor vis.

Hoe bereid je banana blossom?

Banana blossom wordt, voornamelijk in Engeland, gegeten als vegan fish and chips. Je kunt het namelijk prima paneren en frituren, waardoor het lekker knapperig wordt. Daarnaast is het heerlijk om te verwerken in een frisse Thaise salade.

Waar kun je het kopen?

Waar je misschien nog iets harder op zoek moet naar banana blossom, is jackfruit nu zelfs in de Albert Heijn verkrijgbaar.

Je vindt jonge jackfruit (van bijvoorbeeld Fairtrade Original, Lotao of Jacky F.) en bananen bloesem (Nature’s Charm) in Aziatische toko’s (let er wel op dat je niet per ongelijk de zoete, op siroop pakt), biologische supermarkten en je kunt het online bestellen.

Back To Top