SOJAKAARSEN, WAAROM IK ZO ENTHOUSIAST BEN

SOJAKAARSEN, WAAROM IK ZO ENTHOUSIAST BEN

Het is de laatste tijd wat stiller op mijn blog, dat komt omdat ik mij wat minder bezig houd met mijn schrijfhobby en wat meer met mijn nieuwe hobby; duurzame sojakaarsen maken. In deze blog vertel ik je er alles over!

Waarom sojakaarsen?

Ik vind niets gezelliger dan ‘s avonds een fles wijn open te trekken, een heerlijke maaltijd op tafel en gezellige kaarsjes aan. Maar ik begon mij steeds meer af te vragen of ik nog wel blij werd van de kaarsen die wij allemaal gebruiken, dus besloot ik op onderzoek te gaan.


Het verhaal achter paraffine en stearine

In de meeste goedkope kaarsen, die je bijvoorbeeld in de supermarkt, HEMA of Action vindt, zit paraffine. Dit wordt gewonnen uit afvalproducten uit de aardolie-industrie. Paraffine wordt per boot vervoerd en bij het schoonmaken van de schepen wordt afvalwater, met daarin paraffineresten, in zee geloosd. 

Daarnaast bevatten kaarsen vaak stearine, dit wordt meestal gewonnen uit slachtafval van kippen, varkens en koeien. Het vet dat overblijft van de slacht wordt gezuiverd en gesteriliseerd. Wat? Juist, dat dacht ik ook. 

Ik vond het steeds minder prettig om dit soort kaarsen in huis te hebben. Daarom heb ik besloten zelf natuurlijk kaarsen te maken van biologische sojawas, onder de naam Green and Blossom. Ook heb ik mijn webshop geopend zodat iedereen kan genieten van natuurlijke, duurzame en handgemaakte sojakaarsen!

De voordelen van sojawas

Sojakaarsen kennen ten opzichte van paraffinekaarsen vele voordelen. Zo zijn sojakaarsen gemaakt van sojabonen, een biologisch afbreekbare- en hernieuwbare bron. Kaarsen op basis van sojawas branden bovendien veel langer dan paraffine kaarsen. En heb je per ongeluk sojawas gemorst? Dan kun je dit veel makkelijker (met heet water en zeep) weghalen en schoonmaken dan kaarsvet van paraffine. Ook branden kaarsen van sojawas 45% tot 50% langer, waardoor sojakaarsen een duurzame keuze zijn.

Diervriendelijk

Ook zijn sojakaarsen in tegenstelling tot kaarsen van stearine of bijenwas helemaal vegan. Ook al is bijenwas een natuurlijke grondstof en al veel beter dan paraffinekaarsen, toch gaat mijn voorkeur uit naar geheel plantaardige ingrediënten. Ook is het mogelijk om duurzame kaarsen te maken van raapzaad- of koolzaadolie. Wellicht wordt dat de volgende stap met mijn nieuwe bedrijf!

Benieuwd geworden naar mijn biologische sojakaarsen? Neem gauw een kijkje in de shop!

Back To Top