Tempeh is heel veelzijdig te gebruiken in de veganistische keuken. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke tempeh burger met zwarte bonen. Heerlijk in combinatie met de notenrijst en gegrilde groenten met oregano.
Hoofdgerecht | 4 personen | 495 kcalIngrediënten:
– 200 g tempeh (Hobbit)
– 170 g zwarte bonen
– 1 el lijnzaad
– 60 ml water
– 30 g havermout
– 10 g sesamzaad
– 2 el edelgistvlokken (Natufood)
– ½ tl paprikapoeder
– 1 courgette
– 1 rode paprika
– 1 winterpeen
– 200 g notenrijst
– 2 el olijfolie
– 1 el oregano
– peper en zout
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal het lijnzaad fijn, voeg het water toe en zet even apart.
- Maal de tempeh en de zwarte bonen met een staafmixer tot een grof geheel.
- Roer het lijnzaad, havermout, sesamzaad, edelgistvlokken en paprikapoeder erdoor heen. Breng op smaak met een ruime hoeveelheid zout en peper.
- Vorm 4 burgers van het mengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de burgers met wat olie.
- Bak de burgers 15 minuten, draai ze om en bak nog 10 minuten.
- Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de courgette, paprika en wortel in plakken, bestrijk met wat olie en breng op smaak met zwarte peper.
- Grill de groenten enkele minuten totdat ze gaar zijn. Strooi de oregano erover.
- Serveer de burgers met de rijst en gegrilde groenten.
Voedingswaarden (per persoon):
– Energie: 495 kcal
– Eiwit: 21 g
– Koolhydraten: 51 g
– Waarvan suikers: 12 g
– Vet: 20 g
– Waarvan verzadigd: 3 g
– Vezels: 13 g