In de keuken gebruiken we al gauw veel plastic verpakkingsmaterialen. Denk aan flessen, zakken en bakjes. Helaas gebruiken we ze maar eventjes en gooien we ze snel weg. In totaal belandt jaarlijks 9 miljard kilo plastic in de oceaan, dit blijkt uit cijfers van National Geographic. Dat er zoveel plasticafval in onze wereldzeeën belandt is toch wel verontrustend. Daarom geef ik je in deze blog mijn tips hoe je in de keuken kunt minderen met (wegwerp)plastic.
Geen plastic boterhamzakjes
Een manier om in de keuken minder plastic te gebruiken is door plastic boterhamzakjes te vervangen voor duurzame alternatieven. Denk aan een bamboe of rvs broodtrommel die je jarenlang kunt gebruiken. Ook zijn er duurzame lunchbags die je kunt hergebruiken.
Duurzame flessen en bekers
Je kunt plastic waterflesjes uit de supermarkt vervangen door een duurzame waterfles te kopen. Op deze manier verbruik je minder plastic waterflesjes. Ben je gek op bruisend water? Dan is het zelf maken van koolzuurhoudend water met de soda stream een goede oplossing. Vervang ook meteen je koffiebeker voor een duurzame herbruikbare beker, zodat je die gemakkelijk onderweg mee kunt nemen.
Plastic vrije keuzes in de supermarkt
Nog een tip voor een zero waste lifestyle is om minder groenten in huis te halen die in plastic verpakt zijn. Doe dit door vaker langs de biologische winkel te gaan. Daar vind je minder groenten die in plastic zijn verpakt. Ook zijn er katoenen groentezakjes en broodzakken verkrijgbaar op het internet. Hierdoor heb je geen plastic zakjes meer nodig bij de groente-, fruit of broodafdeling. Ook door vaker langs de lokale bakker te gaan kun je vers brood kopen zonder plastic. En, vergeet ook niet om altijd een herbruikbare boodschappentas bij je te hebben. Hierdoor hoef je geen plastic tasjes in de supermarkt te kopen.
Minder plastic rietjes
Heb je geregeld een (kinder)feestje en vind je het leuk om rietjes op tafel te zetten? Je kunt plastic rietjes steeds beter vervangen. Er komen milieuvriendelijke alternatieven op de markt, zoals papieren, RVS of bamboe rietjes. Ook horecazaken kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke rietjes. Weet je niet zeker of een restaurant of lunchroom die je bezoekt wel of niet plastic rietjes heeft? Vraag dan of je je drankje voor de zekerheid zonder rietje kunt krijgen. Vaak is dit geen probleem en dan is er voor jouw drankje geen plastic rietje nodig.
Herbruikbare vershoudfolie
Gebruik je vaak folie om eten of bakjes af te dekken? Met herbruikbare foodwraps kun je aluminium- en vershoudfolie in de keuken vervangen. Wrappa biedt, naast bijenwasdoeken, ook 100% plantaardige herbruikbare wraps.
Plasticvrije keuken
Tot slot, kun je dingen zoals een snijplank of afwasborstel vervangen door een ecologische variant van bamboe. Kortom, op den duur kun je je keuken compleet plasticvrij maken.
Veel succes met het plasticvrij maken van jouw keuken en geniet van jouw zero-waste lifestyle!