Duurzaam is een woord dat constant om onze oren vliegt en wat op allerlei onderwerpen van toepassing is. Je kunt zelfs duurzaam eten om zo’n klein mogelijke impact op het milieu te hebben. Door plantaardig te eten ben je ontzettend duurzaam aan het eten. Plantaardig eten, zoals groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen hebben minder impact op het milieu dan dierlijke producten en je schaadt geen levende dieren. Dus wat kun je nog meer doen om duurzaam te eten?
Wat is duurzaam eten?
Door duurzaam te eten let je erop om een kleine impact op het milieu te hebben, zo min mogelijk afval te gebruiken en met middelen die hergebruikt kunnen worden zonder schade aan levende wezens. Door duurzaam te eten eet je voedsel dat geproduceerd is met extra aandacht voor mens, dier en milieu. Duurzaam eten gaat over de hele productieketen, dus over bodemgebruik, watergebruik, energieverbruik, biodiversiteit, transport, CO2-uitstoot, verpakkingsmateriaal, arbeidsomstandigheden, mensenrechten en dierenwelzijn.
1. Duurzame keurmerken voor voeding
Het aanbod aan duurzame voeding neemt toe in de schappen. We willen als consument bewuster met voeding bezig zijn en weten wat we eten. Er is volop keuze in duurzamer eten. Er zijn allerlei keurmerken verschenen die je erbij helpen om duurzaam te eten. Eet je (nog) niet plantaardig, let dan vooral op het Beter Leven keurmerk of MSC/ASC keurmerk voor duurzame visvangst. Daarnaast zijn het het Biologische- en Fairtrade keurmerk belangrijke keurmerken om op te letten als je duurzaam wilt eten.
Biologisch en Fairtrade
Biologisch richt zich speciaal op zaken als de gezondheid van bodem en planten. Dit keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het is dus duidelijk waar de ingrediënten precies vandaan komen en er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij Fairtrade ligt de focus op het verbeteren van handelsvoorwaarden voor kleine boeren en boerinnen in ontwikkelingslanden zodat zij kunnen investeren in hun toekomst.
2. Minder afval
Daarnaast is afval tegenwoordig een groot probleem. In de loop van tijd hebben we steeds meer afval gekregen. Al het afval moet worden vernietigd en dat kost veel energie. Een tip om verspilling tegen te gaan is door spullen te kopen die voor lange tijd mee gaan. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame lunchbox, beker, herbruikbare rietjes, etc. Ook kun je er met het doen van boodschappen meer rekening mee houden. Je kunt namelijk meer producten kopen die geen of minder verpakking hebben.
3. Minder voedsel verspillen
Let er daarnaast ook op dat je zo min mogelijk eten verspilt. Koop en kook dus niet te veel eten en zorg ervoor dat je het op de juiste plek bewaart. Je eet dan minder snel te veel en hoeft minder snel iets weg te gooien.
4. Ga met de seizoenen mee
Groente en fruit hebben een lage milieudruk, maar je bent helemaal duurzaam bezig als je let op herkomst en seizoen. Kies voor groenten die het hele jaar een lage milieudruk hebben, zoals broccoli, rode kool, prei, rode biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij. Producten uit verwarmde kassen en van buiten Europa die met het vliegtuig komen, hebben een hogere klimaatimpact.
Hopelijk ben je wat meer te weten gekomen over duurzaam eten en heb je wat aan mijn tips. Wat doe jij al om duurzaam te eten?