Waarom ik veganist ben

Veganist

Waarom ik veganist ben

Iedereen heeft zijn of haar eigen reden(en) om als vegetariër of veganist te leven. In deze blog vertel ik je om welke redenen ik 1,5 jaar geleden veganist ben geworden en wat voor invloed deze levensstijl op mijn leven heeft.

Hoe ik veganist ben geworden

Ik at altijd wel iets dierlijks. Vlees, melk, yoghurt, eieren, dit was niet meer dan normaal. Toch ben ik nooit een echte vleeseter geweest. Op een gegeven moment heb ik uit interesse een aantal documentaires gekeken. Racing Extinction, Cowspiracy en Forks over Knives zijn voorbeelden van documentaires die een diepe indruk op mij hebben gemaakt. Na het zien van deze documentaires heb ik besloten om een periode veganist te zijn. Dat ik met deze periode nooit ben gestopt en vandaag nog steeds veganist ben geeft mij een ontzettend goed gevoel.

Mijn grootste motivatie

De positieve invloed van veganisme op het milieu geeft mij de meeste voldoening. Ik vind de berichten over het steeds warmer worden van de aarde heel erg om te horen. Een kwestie waar we al tientallen jaren vanaf weten en nog steeds geen grote veranderingen in zien. Gelukkig kwam ik erachter dat je als individu je steentje kunt bijdragen aan het milieu. En dan heb ik het niet over korter douchen of op de fiets naar je werk. De meeste invloed oefen je uit door simpelweg dierlijke producten te laten staan. Voordat ik veganist werd wist ik helemaal niet dat je hier zo veel invloed mee hebt. Het was nieuw voor mij dat dierlijke producten het milieu sterker belasten dan plantaardige. Je hoort namelijk nooit wat over de grote hoeveelheid broeikasgassen die de vee-industrie uitstoot. Simpelweg omdat er veel geld gemoeid is in deze industrie en er veel grote bedrijven zijn die invloed uitoefenen door deze feiten in de doofpot stoppen. Ook de hoeveelheid land, veevoer en water dat nodig is om een dierlijk product te kunnen eten vind ik verbazingwekkend. Ik sta verstelt wat je als individu kunt besparen door niet meer voor dierlijke producten te kiezen.

Gezonder voelen

Dat veganisme ook nog eens een heel gezonde levensstijl is, is voor mij, naast de invloed op het milieu, mijn tweede grote motivatie. Het geeft een goed gevoel om gezond te leven, minder kans op overgewicht en meer energie te hebben. En dat je door het eten van plantaardige producten zelfs ernstige ziekten kunt voorkomen vind ik erg geruststellend. Minder kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, wie wil dat nou niet?

Gezond eten

Dierenliefhebber

Als echte kattenliefhebber heb ik altijd wel een zwak voor dieren gehad. Ik heb mij nooit verdiept in het dierenleed dat voorkomt in de vee industrie, maar ik weet wel hoe het er soms aan toe gaat. Dat er dieren slecht worden behandeld en gedood zodat wij iets dierlijks kunnen eten klopte niet voor mij. Ik wilde hier niet meer aan bijdragen. Het uitsterven van bedreigde diersoorten vind ik net zo erg. Nóg meer goede redenen dus.

En verder?

Dat het veganisme mij zo goed zou bevallen had ik niet verwacht. Het geeft mij zo veel voldoening. Het verbaasde mij niks dat ik het gevoel kreeg dat ik nóg meer met veganisme wilde doen. Hierdoor is het idee voor Marleen Schrijft ontstaan. Het schrijven van teksten vind ik het allerleukste om te doen.

Het voelt hartstikke goed om als individu iets voor de aarde te kunnen betekenen. En niet alleen dat,  maar ook het positieve effect op mijn gezondheid en dat ik niet bijdraag aan dierenleed. Wat is jouw grootste motivatie om plantaardig te leven?

Back To Top