Waarom plantaardig eten goed is voor je huid

Veganisme huid

Waarom plantaardig eten goed is voor je huid

Wellicht ben je veganistisch gaan eten om niet bij te dragen aan het dierenleed. Of misschien is jouw motivatie wel het positieve effect op het milieu of je gezondheid. Wist je dat je met een plantaardige levensstijl ook je huid een boost geeft? Je leest in deze blog wat de negatieve effecten van zuivel en vlees zijn op je huid. Vervolgens zal je diverse tips krijgen voor het eten van plantaardige voedingsmiddelen die een positief effect op je huid hebben. Kom maar op met die stralende huid!

Waarom je zuivel het beste kunt laten staan

Van zuivelproducten is het bekend dat ze van invloed zijn op je hormoonhuishouding. Melk bevat veel hormoonachtige stoffen die een negatief effect op je huid hebben. Door zuivelproducten te eten heb je een verhoogde kans op irritaties en huidproblemen, zoals acné.

Hormonen en antibiotica in vlees

Via vlees krijg je ook automatisch hormonen en zelfs antibiotica binnen, via de dieren die het toegediend hebben gekregen. Dit kan ervoor zorgen dat je eigen hormoonhuishouding uit balans raakt en dat kan leiden tot roodheid en ontstekingen.

De oplossing: veganistisch eten

Ons lichaam komt uit de natuur en herkent alleen natuurlijke, onbewerkte voeding. Plantaardige voeding werkt dus het beste voor je lichaam, en dus ook voor je hormonen. Voor een mooie huid doe je er dus goed aan om veganistisch te eten. Je eet over het algemeen veel meer groenten, fruit en noten die een positief effect hebben op je huid. Niet alleen je huid, maar je hele lichaam zal profiteren van deze levensstijl.

Gezonde voeding voor je huid

De belangrijkste invloeden van voeding op je huid zijn: vitaminen, zink en essentiële vetzuren. Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot huidproblemen. Lees verder wat deze voedingsstoffen voor invloed op je huid hebben en in welke plantaardige voedingsmiddelen je deze voedingsstoffen vindt.

Vitamine A

Vitamine A, ook wel caroteen, helpt de vernieuwingscyclus van je huid te regelen en de structuur van huidcellen in balans te houden. Vitamine A vind je vooral in wortelen, spinazie en broccoli.
Wortel

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant. Antioxidanten helpen tegen beschadigde cellen door agressieve stoffen, ook wel vrije radicalen. Hierdoor heeft Vitamine E een kalmerend effect op de huid en houdt het de structuur van cellen in stand. Vitamine E krijg je binnen via plantaardige oliën, noten en zaden. Ook zit het in zoete aardappel, avocado en broccoli.

Vitamine C

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is ook een belangrijk antioxidant. Vitamine C helpt namelijk weefsels gezond te houden. Ook draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, waardoor rimpels worden tegen gegaan. Bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten waaronder sinaasappels, citroenen en grapefruits. Daarnaast zit vitamine C in tomaten, kiwi’s, aardbeien, aardappelen, paprika’s, kool en courgettes.

Citroen

Zink

Zink helpt tegen een geïrriteerde huid en heeft een kalmerende werking bij acne. Zink zorgt samen met vitamine C voor een gezond collageen, wat een essentieel bestanddeel is van bindweefsel. Zink zit in amandelen, brazilnoten, pompoenpitten, pecannoten en volkoren- en roggemeel.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 verhindert ontstekingen en huidproblemen. Het ondersteunt ook een gezonde productie van nieuwe huidcellen. Omega-3 vetzuren kun je vinden in walnoten, lijnzaadolie, zonnebloemzaden en amandelen.

Bij een gevarieerde (plantaardige) levensstijl krijg je in de meeste gevallen vanzelfsprekend genoeg vitaminen, zink en essentiële vetzuren binnen. Al deze voedingsstoffen leiden dus tot een stralende en gezonde huid. Wat voor invloed heeft plantaardige voeding op jouw huid?

Back To Top