Wat is melkzuur?

Melkzuur

Wat is melkzuur?

Je kijkt op de verpakking van een product en ziet melkzuur in de ingrediëntenlijst staan. Mag je dit product als veganist wel of niet eten? Het klinkt immers als een dierlijk ingrediënt. Wellicht is het iets dat afkomstig is van de melk van een koe. Maar is het dat ook? Het antwoord is nee en in deze blog lees je er alles over.

Waar wordt melkzuur voor gebruikt?

Melkzuur wordt in de levensmiddelenindustrie toegevoegd aan eet- en drinkwaren. Zo ook aan veganistische producten. Het is een natuurlijke, plantaardige stof en is dus niet dierlijk. Melkzuur is ook wel het E-nummer E270.

Hoe wordt het gemaakt?

Melkzuur ontstaat als product bij fermentatie. Alle gefermenteerde producten zijn dus rijk aan melkzuur. Het zit dus ook in producten zoals yoghurt, zuurkool en vegan zure room van Soyana.

Zure room

In de voedingsindustrie wordt melkzuur geproduceerd door middel van bacteriële fermentatie van zetmeel of melasse. Melasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker. Simpelweg worden suikers door bacteriën omgezet in melkzuur.

De functie van melkzuur

Het wordt toegevoegd aan allerlei eetbare producten als conserveringsmiddel, voor de stevigheid en om gistvorming tegen te gaan. Aangezien het een voedingszuur is, verhoogt het de zuurtegraad van een product waardoor het een zure smaak krijgt. Bovendien versterkt het de werking van antioxidanten en conserveermiddelen en werkt het kleurbehoudend.

Melkzuur heeft dus niks te maken met koemelk of andere dieren. Alle veganistische producten waar het in zit zijn dus geheel plantaardig en kun je dus met een gerust hart eten.

Back To Top