WAT IS FETO?

Feto

WAT IS FETO?

Tofu kennen we. Je gebruikt het zelf misschien regelmatig in jouw keuken bij het bereiden van heerlijke (plantaardige) gerechten. Het is namelijk een ideale vleesvervanger. Feto wordt gemaakt van tofu en in deze blog vertel ik je er alles over.

Opfrisser over tofu

Tofu is een eiwitrijk sojaproduct dat veel gebruikt wordt als vleesvervanger. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen. Tofu is wit van kleur, heeft een neutrale smaak en is caloriearm. Het bevat essentiële aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3.

Tofu

Fermenteren

Feto is in feite gefermenteerde tofu. Voor het fermentatieproces zijn veganistische yoghurtculturen (Streptococcus thermophilus) gebruikt. Deze bacterie wordt bij verschillende fermentatieprocessen gebruikt, zo ook bij kaas en yoghurt. De culturen zetten stoffen uit tofu om in een product, waardoor de zuurgraad en smaak verandert. Het resultaat hiervan is Feto. Feto is erg eiwitrijk en daardoor een uitstekende vleesvervanger.

Feto Taifun

Smaak feto

Zoals tofu neutraal van smaak is, is feto dat niet. Feto heeft door het fermentatieproces een licht zure smaak gekregen. Een heerlijke variatie op standaard tofu dus. Je kunt onbereide feto in stukjes snijden en door een gerecht doen of bijvoorbeeld als blok grillen.

Gezondheidsvoordelen

Gefermenteerde producten, zoals feto of kombucha, zijn erg gezond voor je. Eén van de voordelen is dat het de verteerbaarheid verbetert. Je lichaam is beter in staat om gefermenteerd voedsel te verteren. Bovendien zijn suikers en koolhydraten al in grote mate afgebroken door het fermentatieproces. Ook komt het je immuunsysteem ten goede en zijn de culturen goed voor je darmen.

Bereiden feto

Feto is verkrijgbaar in de smaken naturel, kruiden of paprika. Je kunt het op verschillende manieren bereiden, zowel warm als koud. Zo is het heerlijk als blokjes door een frisse salade of door pastagerechten. Je kunt het ook bakken in een koekenpan, grillen of op de barbecue leggen.

Ben je op zoek naar een lekker recept met Feto? Bereid dan eens onderstaande Griekse salade met olijven, feto en tzatziki of Gegrilde courgette met feto, linzen en zongedroogde tomaten.

Griekse salade met kebap gyros en feto

Heb jij al wel eens feto gegeten? Wat vind je ervan? Laat het weten in een reactie hieronder!

2 thoughts on “WAT IS FETO?

  1. Vegan Marleen schreef:

   Hi Systse,

   Dat kan ik mij voorstellen. Ik zou zeggen, gauw een keer lekker gaan uitproberen! 🙂

   Groetjes,
   Marleen

Comments are closed.

Back To Top